MIGDAŁY KALIFORNIJSKIE CAŁE DUŻE 1KG
Opis
MIGDAŁY KALIFORNIJSKIE CAŁE DUŻE 1KG
W migdałowej słodyczy rozsmakowali się już starożytni mieszkańcy naszego globu. Migdałowiec pojawia się na kartach Starego Testamentu, a jego wyłuskane, brązowe pestki odnaleziono w grobowcu Tutenchamona. Z Azji Środkowej i Mniejszej migdały przybyły do Stanów Zjednoczonych, Australii, Afryki i Europy. Są cennym źródłem witamin z grupy B, PP oraz E, która jest potężną tarczą przeciwko wolnym rodnikom. Zawierają białko oraz wapń, magnez, potas, fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wyborna przekąska do chrupania, a także dodatek do potraw, kremów i sosów. Zmielone są doskonałą panierką, pokruszone — posypką.
Średnie wartości odżywcze na 100g.
Wartość energetyczna – 2497kJ / 604kcal
Tłuszcz - 52g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,7g
Węglowodany – 7,6g w tym cukry – 4,9g
Błonnik – 13g
Białko - 20g
Sól – 0,04g
Kraj pochodzenia: Australia