MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 450
Opis
MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 450
Mąka Pszenna Typ 450 otrzymywana jest z ziaren pszenicy mąka pszenna jest podstawowym składnikiem wszelkiego rodzaju wypieków oraz dań mącznych. Bogata w gluten gwarantuje doskonałe wyrastanie, elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję ciast.
Opakowanie: torebka papierowa.
Do upieczenia puszystych muffinek będziemy potrzebować:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki (typ 450)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 tabliczka czekolady
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/2 proszku do pieczenia
- 1 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
W pierwszej kolejności najlepiej przesiać mąkę, proszek, sól. Przygotować połamane / pokruszone kawałki czekolady (można również użyć całej jednej kostki do każdej babeczki osobno)
Do miksera wsypujemy suche składniki dodając pozostałe składniki (oprócz czekolady) i miksować na najwyższych obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli wybraliśmy czekoladę w mniejszych kawałkach dodajemy je do ciasta i mieszamy łyżką.
Wypełniamy foremki masą (możemy dodać całą kostkę czekolady delikatnie "wciskając" je do środka foremki.
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy formę i pieczemy przy 190 stopniach przez około 20 minut (przy pierwszym razie najlepiej obserwować zarumienienie muffinek)
Gotowe i ostudzone babeczki możemy udekorować lukrem cytrynowym.
Na przygotowanie lukru będziemy potrzebować:
- 8 łyżek ciepłej wody
- 300 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Stopniowo dodając wodę do cukru i soku z cytryny mieszamy w celu uzyskania gładkiej masy.
Po wyrobieniu lukry należy od razu przejść do dekorowania muffinek zanim lukier zastygnie.
Możemy również dodać perełki bądź inne dodatki do dekorowania zanim masa całkowicie ostygnie.
Wartości odżywcze na 100 g :
Wartość energetyczna 1419 kJ / 335 kcal
Tłuszcz – 1,2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
Węglowodany – 68,9 g - w tym cukry – 2,2 g
Błonnik – 3,5 g
Białko – 10,3 g
Sól - 0,002 g