Przepis na Pszenny Chleb z Mąki Krupczatki i Ziarnami (Typ 500)

Pszenny Chleb z Mąki Krupczatki i Ziarnami (Typ 500)

Przepis na Pszenny Chleb z Mąki Krupczatki i Ziarnami (Typ 500)

 
 

Składniki:
  1. Mąka Krupczatka Typ 500 - 500 g
  2. Drożdże świeże - 25 g
  3. Woda ciepła/letnia - 500 ml
  4. Sól - 2 łyżeczki
  5. Cukier - 1 łyżka
  6. Otręby - 1/2 szklanki 
  7. Dodatkowo do posypania chleba: siemię lniane, słonecznik, sezam
 
 
 
Przygotowanie:
 
Do miski przesiać mąkę, dodać otręby oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z cukrem oraz drożdżami. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut.
 
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Keksówkę 28 x 9 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Najlepiej za pomocą łyżki namoczonej w wodzie. Posypać ziarnami i docisnąć je łyżką namoczoną w wodzie. 
 
Chleb odstawić ponownie na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu wyjąć z keksówki.
 
Chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu.
 
Smacznego!
 
 

 

Przepis wykonała nasza klientka z blogu "Kulinarne Przygody" .

Zachęcamy do obejrzenia wypieku w jej wykonaniu:

https://www.youtube.com/watch?v=ULsGF0poWvE

 

 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl