Składniki:
- Mąka Krupczatka Typ 500 - 500 g
- Drożdże świeże - 25 g
- Woda ciepła/letnia - 500 ml
- Sól - 2 łyżeczki
- Cukier - 1 łyżka
- Otręby - 1/2 szklanki
- Dodatkowo do posypania chleba: siemię lniane, słonecznik, sezam
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać otręby oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z cukrem oraz drożdżami. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Keksówkę 28 x 9 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Najlepiej za pomocą łyżki namoczonej w wodzie. Posypać ziarnami i docisnąć je łyżką namoczoną w wodzie.
Chleb odstawić ponownie na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu wyjąć z keksówki.
Chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu.
Smacznego!