Przepis na Domowy Chleb z Chrupiącą Skórką na Maślance (Typ 720 + 650)

Przepis na Domowy Chleb z Chrupiącą Skórką na Maślance (Typ 720 + 650)

Domowy Chleb z Chrupiącą Skórką na Maślance (Typ 720 + 650)

 
 

Składniki:
  1. Mąka Pszenna Typ 650 - 500 g 
  2. Mąka Żytnia Typ 720 - 300 g
  3. Maślanka - 2 szklanki ( 500 ml)
  4. Woda letnia - 70 ml
  5. Drożdże świeże - 30 g
  6. Miód - 1 łyżeczka
  7. Sól - 2 łyżeczki
 
 
Przygotowanie:
 
Maślankę, drożdże oraz miód podgrzać lekko w rondelku do rozpuszczenia miodu (maksymalnie do temperatury 35 stopni). Do dużej miski wsypać mąki, wodę, sól oraz składniki podgrzane z rondelka.
 
Ciasto wyrobić do połączenia się składników, odłożyć ponownie do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
 
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie posypanym mąką do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Uformować bochenek, odłożyć na blat, przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut.
 
W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika.
 
Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut z przykryciem, a następnie 15-20 minut bez przykrycia. 
 
Po upieczeniu studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu.
 
Smacznego!
 

 


 

 

Przepis wykonała nasza klientka z blogu "Kulinarne Przygody" .

Zachęcamy do obejrzenia wypieku w jej wykonaniu:

https://www.youtube.com/watch?v=CCn1OU8Ur7Q

 

 

 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl