Przepis na Bułki Pszenne Pełnoziarniste (Typ 1850)

Przepis na Bułki Pszenne Pełnoziarniste (Typ 1850)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bułki pszenne pełnoziarniste (Typ 1850)


 

 

 

Rozczyn:

  1. Woda letnia - 50 ml

  2. Mąka Pszenna Pełnoziarnista (Typ 1850) - 1 łyżeczka

  3. Cukier - 1 łyżeczka

  4. Drożdże - 30 g

 

Ciasto:

 
  1. Mąka Pszenna Pełnoziarnista Typ 1850 - 500 g

  2. Woda letnia - 100 ml

  3. Mleko letnie - 150 ml

  4. Masło - 40 g

  5. Sól - 2 łyżeczki

  6. Jajka - 2

  7. Słonecznik łuskany - 2 łyżki

  8. Siemię lniane - 1 łyżka

  9. Jajko do posmarowania

  10. Nasiona lub pestki do posypania bułek przed pieczeniem np. (słonecznik, dynia, mak, siemię lniane)

 

 

Przygotowanie:

 

Do miseczki przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10-15 minut.

Do osobnej miski wsypać mąkę, dodać jajko, wodę, mleko, rozpuszczone masło, sól, słonecznik, siemię oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ciasto ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nie powinno być mocno klejące (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąki. Przez chwilę wyrabiać i podzielić na 8 części. Uformować bułki. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami lub nasionami.

 

Włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na 15 minut. (piec góra-dół, bez termoobiegu)

Smacznego!

 

Porcja na 8 sztuk


 

 

Przepis wykonała nasza klientka z blogu "Kulinarne Przygody" .

Zachęcamy do obejrzenia wypieku w jej wykonaniu:

https://www.youtube.com/watch?v=_q6UueGRi0o

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl