Rozczyn:
- Drożdże świeże 15 g (można użyć suszonych: 2 łyżeczki - pomijamy przygotowanie rozczynu)
- Mąka Pszenna Typ 650 - 1 łyżka
- Mleko letnie - 100 ml
- Cukier - 1/2 łyżeczki
Ciasto właściwe:
- Mąka Pszenna Typ 650 - 450 g
- Jajko - 1
- Masło - 20 g
- Mleko - 1/2 szklanki (125 ml)
- Sól - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
W misce wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól. oraz wyrośnięty rozczyn, następnie wyrabiamy ciasto. Partiami wlewać mleko z masłem cały czas wyrabiając. Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego (wyrabiamy kilka minut). Ciasto jest elastyczne.
Odłożyć do miski lekko posmarowanej olejem. Przykryć i odstawić na godzinę.
Wyjąć z miski, podzielić na 8 części, uformować bułki, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić nacięcia nożem, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
Po tym czasie włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec ok 15 minut do ładnego zamienienia.
Smacznego !
Porcja na 8 bułek.
Przepis wykonała nasza klientka z blogu "Kulinarne Przygody" .