Przepis na Bułki Pszenne "Kajzerki (Typ 650)

Przepis na Bułki Pszenne "Kajzerki (Typ 650)

 

Bułki Pszenne "Kajzerki (Typ 650) 

 


Rozczyn:

  1. Drożdże świeże 15 g (można użyć suszonych: 2 łyżeczki - pomijamy przygotowanie rozczynu)
  2. Mąka Pszenna Typ 650 - 1 łyżka
  3. Mleko letnie - 100 ml
  4. Cukier - 1/2 łyżeczki
Ciasto właściwe:
  1. Mąka Pszenna Typ 650 - 450 g
  2. Jajko - 1
  3. Masło - 20 g
  4. Mleko - 1/2 szklanki (125 ml)
  5. Sól - 1 łyżeczka
 
 
Przygotowanie:
 
 
W misce wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
 
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. 
 
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól. oraz wyrośnięty rozczyn, następnie wyrabiamy ciasto. Partiami wlewać mleko z masłem cały czas wyrabiając. Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego (wyrabiamy kilka minut). Ciasto jest elastyczne.
 
Odłożyć do miski lekko posmarowanej olejem. Przykryć i odstawić na godzinę. 
Wyjąć z miski, podzielić na 8 części, uformować bułki, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić nacięcia nożem, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
 
Po tym czasie włożyć bułeczki do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec ok 15 minut do ładnego zamienienia.
 
Smacznego !

 

Porcja na 8 bułek.

 


 

 

Przepis wykonała nasza klientka z blogu "Kulinarne Przygody" .

Zachęcamy do obejrzenia wypieku w jej wykonaniu:

 https://www.youtube.com/watch?v=ColisP7G_hY

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl