Przepis na Bułki Pszenne Jogurtowe (Typ 450)

Przepis na Bułki Pszenne Jogurtowe (Typ 450)

Bułki Pszenne Jogurtowe (Typ 450)

 


 

 

Składniki:
  1. Mąka Pszenna Tortowa Typ 450 - 500 g + łyżka do rozczynu
  2. Drożdże - 25 g
  3. Jogurt naturalny - 200 g
  4. Masło - 25 g
  5. Jajko - 1
  6. Miód - 1 łyżka
  7. Woda letnia - 100 ml
  8. Sól - 1 łyżeczka
 
 
Przygotowanie:
 
Do letniej wody dodać rozkruszone rozdroże, miód, łyżkę jogurtu oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 10-15 minut w ciepłe miejsce.
 
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać jogurt, jajko, roztopione masło, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Ciasto nie klei się do rąk. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki)
 
Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia odętości.
 
Ciasto wyjąć z miski na blat lekko podsypany mąką. Z ciasta zrobić wałek (długość ok 55 cm, szerokość ok 8 cm). Ciasto podzielić nożem na 10 równych części.
 
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 minut.
 
Po tym czasie bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok 15 minut. (góra- dół bez termoobiegu).
 
Smacznego!
 
Porcja na 10 sztuk.
 
 

 
 

Przepis wykonała nasza klientka z blogu "Kulinarne Przygody" .

Zachęcamy do obejrzenia wypieku w jej wykonaniu:

https://www.youtube.com/watch?v=VwYCDZd1L-E

 

 
 
 
 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl