Przepis na Pszenny Chrupiący Chleb (Typ 750 + 450)

Przepis na Pszenny Chrupiący Chleb (Typ 750 + 450)

 

Pszenny chrupiący chleb (Typ 750 + 450)


 

Składniki:

 
  1. Mąka pszenna typ 750 g 350 g 

  2. Maka pszenna typ 450 150 g 

  3. Woda letnie 350 g

  4. Sól 10 g

  5. Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g

  6. Pestki dyni 3 łyżki 

 
 
Przygotowanie:

W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Ciasto może wyjść lekko klejące.  Należy przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przed włączeniem piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne. Po nagrzaniu piekarnika wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego chleb. Nożem robimy nacięcia i wkładamy do piekarnika. Piec przez ok 60 minut. ( Dodatkowo aby chleb miał chrupiąca skórkę i pozostał dłużej świeży warto włożyć do piekarnika miseczkę z wodą).

Smacznego!

 


 

 

Przepis wykonała nasza klientka z blogu "Kulinarne Przygody" .

Zachęcamy do obejrzenia wypieku w jej wykonaniu:

https://www.youtube.com/watch?v=zcUs7Tj-Fmo

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl