Pszenny chrupiący chleb (Typ 750 + 450)
Składniki:
-
Mąka pszenna typ 750 g 350 g
-
Maka pszenna typ 450 150 g
-
Woda letnie 350 g
-
Sól 10 g
-
Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g
-
Pestki dyni 3 łyżki
W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Ciasto może wyjść lekko klejące. Należy przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przed włączeniem piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne. Po nagrzaniu piekarnika wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego chleb. Nożem robimy nacięcia i wkładamy do piekarnika. Piec przez ok 60 minut. ( Dodatkowo aby chleb miał chrupiąca skórkę i pozostał dłużej świeży warto włożyć do piekarnika miseczkę z wodą).
Smacznego!
Przepis wykonała nasza klientka z blogu "Kulinarne Przygody" .
Zachęcamy do obejrzenia wypieku w jej wykonaniu:
https://www.youtube.com/watch?v=zcUs7Tj-Fmo