Bułki pszenne pełnoziarniste (Typ 1850)
Rozczyn:
-
Woda letnia - 50 ml
-
Mąka Pszenna Pełnoziarnista (Typ 1850) - 1 łyżeczka
-
Cukier - 1 łyżeczka
-
Drożdże - 30 g
Ciasto:
-
Mąka Pszenna Pełnoziarnista Typ 1850 - 500 g
-
Woda letnia - 100 ml
-
Mleko letnie - 150 ml
-
Masło - 40 g
-
Sól - 2 łyżeczki
-
Jajka - 2
-
Słonecznik łuskany - 2 łyżki
-
Siemię lniane - 1 łyżka
-
Jajko do posmarowania
-
Nasiona lub pestki do posypania bułek przed pieczeniem np. (słonecznik, dynia, mak, siemię lniane)
Przygotowanie:
Do miseczki przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10-15 minut.
Do osobnej miski wsypać mąkę, dodać jajko, wodę, mleko, rozpuszczone masło, sól, słonecznik, siemię oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ciasto ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nie powinno być mocno klejące (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąki. Przez chwilę wyrabiać i podzielić na 8 części. Uformować bułki. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami lub nasionami.
Włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na 15 minut. (piec góra-dół, bez termoobiegu)
Smacznego!
Porcja na 8 sztuk
Przepis wykonała nasza klientka z blogu "Kulinarne Przygody" .
Zachęcamy do obejrzenia wypieku w jej wykonaniu:
https://www.youtube.com/watch?v=_q6UueGRi0o