Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Przygotowywanie domowych posiłków w domu wymaga nie tylko czasu i umiejętności, ale przede wszystkim dobrej jakości składników i produktów spożywczych. W asortymencie prowadzonego przez nas sklepu internetowego znaleźć można mąkę żytnią, która w powszechnej opinii traktowana bywa jak przysłowiowy ubogi krewny mąki pszenicznej. Czym się charakteryzuje ten produkt? Sprawdź!

Mąka żytnia – jaka jest i do czego jest używana?

Najczęściej używa się jej do pieczenia domowego pieczywa, a także do przygotowania zakwasu na żur. Mąka żytnia, bo o niej mowa to produkt o ogromnym zastosowaniu, a na rynku znaleźć można jej różne typy, między innymi 580, 720 i 2000. Takie też produkty znajdują się w naszym asortymencie. Warto na samym początku zaznaczyć, że im wyższy typ, tym produkt jest zdrowszy, zawiera więcej błonnika, a indeks glikemiczny jest niższy. Podsumowując, same zalety.

Nie należy zapomnieć o innych cechach charakterystycznych. Wybór z żyta jest ciemniejszy od pszennego, mniej elastyczny, a na dodatek ma dość oryginalny smak, który faktycznie jest wyczuwalny w wypiekach. Na całe szczęście wspomniane mankamenty nie przysłaniają najważniejszego atutu produktu, czyli fantastycznych walorów odżywczych. Wspominając o różnych typach mąk żytnich, należy zaznaczyć, że typ 580 to definicja mąki jasnej, typ 800 to mąka chlebowa, natomiast typ 2000 to mąka razowa. Z ostatniej odmiany produktu produkuje się bowiem najciemniejsze i najcięższe chleby. W smaku wspomniany produkt jest wyraźny, bowiem jest lekko kwaśny i orzechowy. Mimo, iż mąka ta zawiera gluten, nie potrafi stworzyć charakterystycznej matrycy, która nadaje pszenicznym wyrobom lekkość i sprężystość. Wyrób z żyta charakteryzuje się więc chrupką skórką.

Mąka żytnia, więc zdrowsza?

Coraz większa część społeczeństwa przykłada wagę do tego, co ląduje na ich talerzach każdego dnia. Od lat prowadzone badania naukowe wskazują, że organizm ludzki lepiej radzi sobie z produktami żytnimi niż pszennymi. Kluczową rolę odgrywa tutaj niższy obciążenie glikemiczne, przez które skok glukozy we krwi nie jest tak drastyczny. Co więcej, produkty żytnie mają pozytywny wpływ na obniżenie cholesterolu, a dodatkowo uważa się, że zamiana chleba pszennego na razowy pozwala ograniczyć nagłe ataki głodu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl