Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Można śmiało stwierdzić, że mąka pszenna wykorzystywana jest na każdym kroku podczas przygotowywania codziennych posiłków. Dotyczy to nie tylko większych punktów gastronomicznych, ale też prywatnych gospodarstw domowych. Doskonały smak, ważne składniki odżywcze, a także uniwersalność produktu sprawiły, że konsumenci mogą na półkach sklepowych znaleźć jej różne rodzaje. Co warto wiedzieć na temat mąki pszennej? Sprawdź!

Czym jest mąka pszenna?

Produkt pozyskiwany jest z przemielonego ziarna pszenicy, jednak rozpoznanie różnych typów mąk pszennych, nie jest aż tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Produkt ten charakteryzuje się delikatną strukturą i wyraźnie jasnym odcieniem. W zależności od grubości przemiału, produkty dzieli się na gładkie albo ziarniste. O wysokiej jakości świadczy także stopień wilgotności, który nie powinien przekraczać 15%.

W asortymencie prowadzonego przez nas sklepu internetowego znaleźć można mąkę krupczatkę, na domowy makaron, chlebową, tortową, śląską, luksusową, graham, poznańską, a także wrocławską. Należy jednak pamiętać, że każdy typ tego produktu oznaczony jest specjalną liczbą. O czym ona nas informuje?

Typy mąki pszennej

Wspomniany produkt o najniższym typie, czyli numerze jest bardzo lekki, bowiem wytwarza się go z oczyszczonego przed zmieleniem ziarna. Lekki wyrób typu 400 i 450 doskonale nadaje się do biszkoptów i wypieków półkruchych, stąd nazwa mąki tortowej. Dzięki temu wypiekane z niej ciasta i pieczywo są lekkie i puszyste. Krupczatka nadaje się do ciast kruchych, makaronów i klusek. Typ 500 można podzielić na wrocławską i poznańską. Produkt ten stosuje się do makaronów, pierogów, wypieków drożdżowych, pizzy, zasmażek, klusek, kopytek, a także knedli i naleśników. Typ 550, czyli luksusowy sprawdzi się w przypadku ciast drożdżowych i smażonych placków. Typ 650 mąki pszennej świetnie sprawdzi się do wypieku bułek, natomiast 750 jest odpowiednia na chleb i ciasto do pizzy. Za najzdrowszą uznaje się mąkę graham, w naszym sklepie ma ona oznaczenie 1850 i idealnie nadaje się do wypieku tradycyjnego chleba i bułek na zakwasie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl