Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Od kilku lat ogromną popularnością cieszy się ekologiczna żywność, która jest nieprzetworzona, nieposiadająca w swoim składzie konserwantów i barwników, a także w żaden sposób nie naruszająca zasad ochrony środowiska. Mączne wypieki to stały element naszego jadłospisu, dlatego w dobie zwiększonej świadomości zdrowotnej, ogromną popularnością cieszy się mąka orkiszowa. Jakie są jej właściwości? Sprawdź!

Bogate właściwości mąki orkiszowej

Chcąc zachować dietę i jeść zdrowe produkty spożywcze, należy kłaść ogromny nacisk na surowce i składniki, z których przygotowujemy nasze dania dla domowników. Mąka orkiszowa jest idealnym tego przykładem, bowiem jest bogata w błonnik, żelazo oraz stole mineralne. Ponadto dobrze się rozpuszcza w wodzie, co znacznie ułatwia jej trawienie i sprzyja utrzymaniu nasycenia przez długi czas.

Ponadto zboże, z którego powstaje mąka orkiszowa posiada mocniejszą łuskę, dzięki czemu jest odporne na choroby czy działanie szkodników. W przeciwieństwie do pszenicy, nie toleruje chemii, dzięki czemu udaje się unikać sztucznego nawożenia i prób genetycznych modyfikacji. Wartość kaloryczna i zawartość węglowodanów są również niższe. Mąka orkiszowa jest również bogata w wiele witamin, między innymi A, E, D oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo zboże to hamuje namnażanie się złego cholesterolu.

Zastosowanie mąki orkiszowej

W przypadku glutenu mąka ta jest rozsądnym kompromisem, bowiem zawiera białka glutenowe, które odpowiadają za sprężystość konsystencji ciasta. Wspomniany produkt dobrze miesza się z innymi rodzajami wyrobów zbożowych. Mąka orkiszowa idealnie sprawdza się przy pieczeniu chleba, który będzie charakteryzował się wyjątkowym smakiem, przypominającym orzechowy. Dodatkowo się nie kruszy i na dłużej pozostaje świeży. Ponadto surowiec ten idealnie sprawdzi się podczas pieczenia ciast, gofrów, naleśników czy przy robieniu makaronu.

Na rynku wyróżnić można różne typy tego surowca zbożowego. Typ 2000 idealnie nadaje się do przygotowania pełnoziarnistego pieczywa lub ciast, którym nie zaszkodzi ciężar mąki. Typ 1850 graham nadaje się do chleba i zdrowych bułek, natomiast typ 700, 650 lub 550 może zastąpić klasyczną pszenicę. Nadaje się do wypieku bułek, klusek, pizzy, naleśników, ciasteczek, a nawet pierogów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl